Starbucks micșorează efectele încălzirii globale cu un gest radical

de: Alexandru Puiu
13 07. 2018

Într-o perioadă în care a devenit din ce în ce mai greu să fii ignorant față de efectele încălzirii globale și ale poluării, Starbucks a făcut un anunț surprinzător vizavi de modul în care îți va servi băuturile preferate.

La nivel global, tot mai multe organizații pentru protecția mediului au inițiat o luptă împotriva paielor de plastic. Acele creații plasticoase au devenit o problemă reală pentru oceane, iar Starbucks face primul pas spre remedierea ei. Gigantul global a anunțat că va începe procedurile pentru a înceta utilizarea paielor de plastic în fiecare dintre cele 28.000 de cafenele ale brandului de pe întregul mapamond.

Din păcate, având în vedere dimensiunile companiei și influența relativă pe care o au americanii asupra fiecărei locații Starbucks din lume, întregul proces de renunțare la paie se va desfășura pe parcursul mai multor ani. În teorie, până în 2020, ar trebui să dispară cu desăvârșire.

Ca referință, aproximativ un miliard de paie de plastic sunt folosite în întreaga franciză pe parcursul a 12 luni. Această valoare ar trebui să te ajute să-ți dai seama cât de mult ajută măsurile anunțate în această săptămână.

Plasticul tinde să fie foarte dificil de reciclat, mai ales în țări precum România în care majoritatea orașelor nu facilitează colectarea diferențiată a gunoaielor. La sate, întregul concept de reciclare este o himeră totală. Paiele de plastic sunt doar o mică parte a problemei, dar având în vedere că omenirea generează aproximativ 35 de milioane de tone de plastic anual, dintre care 9 tone ajung în oceane, viitorul nu sună deloc bine.

Dintre ele, aproximativ 2000 de tone sunt de forma paielor de plastic. Deoarece greutatea lor este infimă, valoarea respectivă se reflectă în aproximativ 8,3 miliarde de paie doar în zona plajelor din fiecare colț al lumii.

Cea mai bună comparație pe marginea subiectului a făcut-o Sherry Lippiatt, pentru a te ajuta să înțelegi în ce stadiu de degradare se află planeta noastră. ”Pentru fiecare kilogram de ton pe care îl scoatem din ocean, punem două kilograme de plastic în locul său în ocean.”

Coordonatorul regional al statului California pentru administrarea programului referitor la deșeurile marine din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a spus în doar câteva cuvinte ceva ce nu ar trebui să uiți niciodată.